Πρός μία νέα εποχή διάγνωσης & θεραπείας

Επιστημονική Διημερίδα για τις Αιματολογικές Κακοήθειες: «Προς μία νέα εποχή διάγνωσης και θεραπείας»

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου διοργανώνει επιστημονική διημερίδα για τις αιματολογικές κακοήθειες, που θα πραγματοποιηθεί στις 23-24 Σεπτεμβρίου 2022 στο ξενοδοχείο Divani Palace στη Λάρισα, με υβριδική μορφή.

Οι αιματολογικές κακοήθειες εκτιμάται ότι αποτελούν περίπου το 10% όλων των νεοπλασιών. Οι λευχαιμίες, τα λεμφώματα και τα μυελώματα είναι οι συχνότερες μορφές αιματολογικών κακοηθειών. Αν και προσβάλλουν συνήθως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, κάποιες μορφές, και ιδίως η λευχαιμία, αποδεικνύονται ιδιαίτερα επικίνδυνες για τις νεότερες ηλικίες, ακόμα και την παιδική. Την ίδια στιγμή, οι ανοσοθεραπείες και οι θεραπείες με τη χρήση CART λεμφοκυττάρων έχουν διευρύνει σημαντικά τις δυνατότητες εφαρμογής εξατομικευμένων θεραπειών. Ως αποτέλεσμα, μέσα στα τελευταία 30 χρόνια η συνολική επιβίωση των ασθενών με αιματολογικές κακοήθειες έχει διπλασιαστεί, δεδομένο που καθιστά ακόμα πιο επιτακτική για την επιβίωση και την ποιότητα ζωής των ασθενών την εισαγωγή νέων εξελιγμένων θεραπευτικών επιλογών.

Στη θεματολογία της Διημερίδας θα δοθεί έμφαση στην πρόληψη, στην αναγνώριση των συμπτωμάτων των συχνότερων μορφών αιματολογικών κακοηθειών, στις σημαντικές εξελίξεις στον τομέα των θεραπειών, με την ένταξη νέων θεραπειών, όπως η θεραπεία με CAR-T cells λεμφοκύτταρα, καθώς και τις ιδιαιτερότητες των αιματολογικών κακοηθειών στις νεανικές ηλικίες.

Επιπλέον, θα παρουσιαστούν οι πολιτικές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αιματολογικών κακοηθειών, τόσο στην Ευρώπη, μέσω του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την Καταπολέμηση του Καρκίνου, όσο και στην Ελλάδα, καθώς και η βιωματική εμπειρία ασθενών με αιματολογικές κακοήθειες κατά τη διάγνωση, τη θεραπεία και την προσπάθεια επανένταξής τους μετά από αυτήν.


Ενδεικτικά στις θεματικές της Διημερίδας θα παρουσιαστούν:

  • Οι βασικές μορφές αιματολογικών κακοηθειών, επιδημιολογία, συμπτώματα και θεραπευτικές επιλογές

  • Θεραπείες αιματολογικών καρκίνων με CART cells λεμφοκύτταρα – Η μέχρι τώρα εμπειρία

  • Η συνδρομή της εξατομικευμένης ιατρικής και των γονιδιακών θεραπειών στην αντιμετώπιση των αιματολογικών κακοηθειών

  • Βιωματικές εμπειρίες ασθενών με αιματολογικές κακοήθειες και τρόποι βελτίωσης της ποιότητας ζωής τους

  • Οι ιδιαιτερότητες της αντιμετώπισης αιματολογικών κακοηθειών στις μικρές ηλικίες και η λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Ασθενών Παιδικής & Εφηβικής Ηλικίας με Νεοπλασματικά Νοσήματα

  • Οι πολιτικές στην Ευρώπη και την Ελλάδα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αιματολογικών κακοηθειών και οι ελλείψεις στην παρεχόμενη περίθαλψη και φροντίδα των ασθενών με αιματολογικές κακοήθειες στη χώρα μας

Σκοπός της Διημερίδας είναι να ενημερώσει τους 40 συλλόγους ασθενών που εκπροσωπεί η ΕΛΛΟΚ σε όλη την Ελλάδα, τους ασθενείς, το ευρύ κοινό, αλλά και τους φορείς διαμόρφωσης πολιτικής στον χώρο της υγείας σχετικά με τα θέματα πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης, τους τρόπους θεραπείας και αποκατάστασης των αιματολογικών κακοηθειών, καθώς και τις τελευταίες εξαιρετικά σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις στην αντιμετώπισή τους.

Η Διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Divani Palace στην πόλη της Λάρισας και θα μεταδοθεί ζωντανά από τα κανάλια επικοινωνίας της ΕΛΛΟΚ.

Αν επιθυμείτε να παρακολουθήσετε τη Διημερίδα δια ζώσης, δηλώστε συμμετοχή εδώ: https://forms.gle/8n2inU3jfhH93EYQ6

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Σύνδεση to leave a comment