ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ, το αηδόνι των Μουσών

Παρουσίαση του έργου της  Θάλειας Αργυρίου

Μία πρωτότυπη παρουσίαση του έργου της Θάλειας Αργυρίου ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ, Το αηδόνι των Μουσών,  θα πραγματοποιηθεί  την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 19:30 στο Σπίτι της Κύπρου Ξενοφώντος 2Α στο Σύνταγμα.

Για το έργο θα μιλήσουν ο κριτικός θεάτρου, ποιητής κ. Κώστας Γεωργουσόπουλος και ο κριτικός θεάτρου, συγγραφέας κ. Λέανδρος Πολενάκης.

Κατά σειρά εμφανίσεως διαβάζουν οι ηθοποιοί: Λάμπρος Τσάγκας, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Ακίνδυνος Γκίκας, Άγγελος Σφακιανάκης, Πέτρος Πετράκης, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Πάνος Τρουμπουνέλης, Ιλιάνα Παζαρζή, Απόστολος Τότσικας και Θάλεια Αργυρίου.

Μουσική: Δημήτρης Λέκκας και Φίλιππος Περιστέρης

Art direction: Parthenis

 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Ο Παλαμήδης, ένα πρόσωπο σημαντικό για τον Ελληνικό Πολιτισμό όμως ξεχασμένο στα βάθη των αιώνων. Ένας ήρωας του Τρωικού Πολέμου που δολοφονήθηκε με λιθοβολισμό μετά από σκευωρία του Οδυσσέα και του Αγαμέμνονα. Απορίας άξιον που απουσιάζει από την Ιλιάδα του Ομήρου και αναφέρεται μόνον στα Κύπρια Έπη. Οι τρεις μεγάλοι τραγικοί έγραψαν ομώνυμη τραγωδία, όμως διεσώθησαν ελάχιστοι στίχοι του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη που την είχε εντάξει στην τριλογία του: Αλέξανδρος - Παλαμήδης - Τρωάδες. Η ποιήτρια Θάλεια Αργυρίου μετά από πολύχρονη έρευνα συνέθεσε την τραγωδία Παλαμήδης, συγκεντρώνοντας στοιχεία από την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία.

Για το έργο Παλαμήδης ο Κώστας Γεωργουσόπουλος αναφέρει σε σημείωμα του: «Είναι παρήγορο που νέοι άνθρωποι του θεάτρου μας σε μια εποχή που μας κατακλύζει η μεταμοντέρνα χλαπάτσα να καταπιάνονται με θέατρο ποιοτικό, με φόρμες δοκιμασμένες από το αρχαίο τραγικό θέατρο και με προβληματισμό που θέτει τα μεγάλα ανθρώπινα ηθικά ζητούμενα.  Η Θάλεια Αργυρίου, μια συνεπής στην ποιότητα ηθοποιός, μας εκπλήσσει με τον Παλαμήδη της, για την ωριμότητα της τεχνικής, την ποιητική δύναμη και την οικονομία των μέσων, με αποτέλεσμα μια σημαντική προσφορά στο γενναίο ποιητικό μας Θέατρο, από τον Βερναρδάκη και τον Παλαμά έως τον Σικελιανό και τον Μάτσα και την Καρέλλη».

 

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην «ΠΝΟΗ ΑΓΑΠΗΣ», Σύλλογος Εθελοντών Κοινωνικής και Συναισθηματικής Στήριξης Ανθρώπων με καρκίνο και των Οικογενειών τους για το άνοιγμα του 2ου Ξενώνα «Ελισάβετ Φωτεινέλλη-Κριτικού» για φιλοξενία ασθενών από την επαρχία και τη νησιωτική Ελλάδα του Νοσοκομείου «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ»

Σύνδεση to leave a comment